Siirry sisältöön

Kuka/Ketä?

Kuopion ylioppilasteatteri (eli lyhemmin KYT) on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) alainen kerho. Mukaan toimintaan pääsevät kaikki halukkaat opiskelijastatuksesta riippumatta. Sinun ei siis tarvitse olla ylioppilas tai tähtäämässäkään sellaiseksi. Täysi-ikäisyys on suotavaa, muttei sekään pakollista. Toivotamme kaikki hengeltään hyvät tyypit ja teatteri-intoilijat mukaan toimintaan!

Olemme kuopiolaisia nuoria ja nuoria aikuisia, joille teatterin tekeminen on harrastus, elämäntapa ja/tai elinehto. Tuotamme vuosittain 1-2 isompaa ensi-iltaa, joiden ohella improilemme, keikkailemme ja häröilemme milloin missäkin, yhteisöllisyyttä ja ilonpitoa unohtamatta. Jäsenillemme järjestämme koulutuksia teatterin eri alueilta, ja osallistumme mm. Suomen ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n kursseille. Teatterin lisäksi saatamme touhuta vaikka kuunnelmien, musavideoiden tai lyhytelokuvien parissa.

Riveissämme on luontaista vaihtuvuutta. Osa lähtijöistä jatkaa matkaansa näyttämötaiteiden ammattilaisiksi mm. opiskelemaan näyttelijäntyötä tai teatteri-ilmaisun ohjaajaksi - tai muuttaa pois opiskelupaikkakunnalta. Näkyypä aktiivisessa jäsenistössä kuitenkin aika ajoin myös jo onnellisesti työelämässä olevia.

Mukaan toimintaan

Uutta verta rekrytoimme aina syksyisin pidettävien pääsykokeiden kautta, usein toistamiseen myös talvikaudella. Näistä tiedotetaan mm. Facebookissa, kotisivuilla ja eri oppilaitoksissa. Joukkoomme kaivataan lahjakkaiden näyttelijöiden lisäksi valo-, ääni-, yms. näyttämötekniikan osaajia tai niistä kiinnostuneita, ohjaajia, kirjoittajia, lavastajia, puvustajia, maskeeraajia, sekä tuottamisesta, tiedottamisesta, vaikka kuiskaamisestakin tai ihan vain järjestö-/kerhotoiminnasta kiinnostunutta väkeä. Kokeneemmat teatterintekijät esim. muista ylioppilasteattereista voivat hypätä kyytiin kesken kaudenkin.

Kuopion ylioppilasteatteri - Taiteen tiellä jo vuodesta 1977

Kuopion ylioppilasteatteri on vuonna 1977 perustettu kuopiolainen harrastajateatteri, joka pyrkii edistämään nuorten aikuisikäisten teatteriharrastusta tekemällä ennakkoluulotonta, tuoretta ja kunnianhimoista teatteria. KYTille on muodostunut oma ja arvostettu asema Kuopion rikkaaseen kulttuurielämään. Vaikka vaikeitakin aikoja on ollut pitkän historian aikana, kamelin selkä ei ole katkennut vaan teatterin kieli ja muoto ovat muovautuneet aina tilanteen mukaan. 2000-luvulla Kuopion ylioppilasteatteri on myös profiloitunut aktiiviseksi SYTY-teatteriksi, jota kautta arvokasta verkostoitumista on syntynyt myös muiden kaupunkien ylioppilasteattereihin. Kuopion omassa teatterikentässä KYT on tehnyt myös hyvin paljon yhteistyötä niin ammattilais- kuin muiden harrastajateattereiden kanssa.

Keväällä 2012 KYT luopui Työnkulmalla sijainneesta omasta teatterisalista. Sittemmin esityksiä on nähty yhdessä sun toisessa paikassa. Toiminnan keskiössä tärkeänä kulmakivenä on toiminut yliopiston Lukema ja viimeisimpinä vuosina itse esityksiä on toteutettu niin Kulttuuriareena 44:lla kuin nykyisin vakiintuneesti yliopiston luentosaleissa.

Tutustu omalla sivullaan esityshistoriaamme.