Siirry sisältöön

Ohjaajan eli Olgan haastattelu

Tämäkin haastattelu meni kokonaan uusiksi. Kuten kaikki muukin koko kevään ajalta. Mutta sisulla ja tahdonvoimalla Ruumis on viety esityskaudelle ja se on ollut yhteinen ponnistus. Nyt sanaset ohjaajalta.

Tämäkin haastattelu meni kokonaan uusiksi. Kuten kaikki muukin koko kevään ajalta. Mutta sisulla ja tahdonvoimalla Ruumis on viety esityskaudelle ja se on ollut yhteinen ponnistus. Nyt sanaset ohjaajalta.

"Ohjaaminen vaatii aina oman aikansa ja paneutumisensa. Keväällä 2020 elämäntilanteeni mahdollisti minulle sauman tarttua ohjaajan rooliin. Kirjoittelin graduani ja kaipasin luovaa vastapainoa akateemiselle yksinpuurtamiselle. Tuoreessa muistissa oli aikaisemman vuoden näytelmän ohjaaminen ja tiesin, että minulla oli vielä paljon opittavaa ohjaamisesta. Ajattelin tuolloin, että nyt jos joskus on täydellinen tilaisuus tarttua ohjaamaan näytelmää ennen kuin syksyllä astun työelämään ja työarkeen. Haaveilin tuolloin, että voisin hyvillä mielin teatterin tulevalla syksykaudella vetäytyä sivurooliin ja keskittyä ensimmäiseen voimia vievään työvuoteeni rauhassa. Silloin en vielä tiennytkään mitä kaikkea oli edessä ja että kevään teatterikausi venyisikin vielä pitkälle syksyyn.

Harjoitukset lähtivät keväällä mahtavalla osaavalla kokoonpanolla käyntiin ja olimme hyvässä vauhdissa. Roolityöskentelylle oli käytetty paljon aikaa ja näytelmä alkoi hahmottumaan omaan muotoonsa. Meillä oli noin kuukausi aikaa ensi-iltaan (joka tunnetusti on jokaisen produktion käännekohta) kunnes pandemia laittoi kapuloitta rattaisiin.

Koronan iskemistä keväällä ei kukaan pystynyt täysin ennakoimaan ja se pistikin monien henkilökohtaiset elämät sekaisin. Myös teatterin ja esityksen päälle lankesi suuri kysymysmerkki, mitä me nyt teemme? Otimme asian rauhallisesti ja ajattelimme odottaa ja katsoa mihin suuntaan asiat etenevät. Olimme siihen mennessä tehneet jo valtavasti töitä esityksen eteen ja olisi tuntunut tuhlaukselta heittää koko hommaa roskakoppaan. Päätimme yhdessä, että esittäisimme näytelmän edes jossain muodossa ja jossain vaiheessa yleisölle. Onneksi työryhmässä oli intoa, sisua ja inspiraatiota saattaa tämä produktio kunnialla loppuun. Yksin en olisi siihen ohjaajana pystynyt.

Jouduimme sitten aloittamaan syksyllä kuukausien jälkeen harjoitukset ”alusta”, mutta onneksi emme joutuneet aloittamaan aivan alusta. Paljon oli jäänyt mieliin ja pieni pohdinta-aika antoi myös jutulle aikaa kypsyä. Syksyn harjoitukset hujahtivat hurjaa vauhtia ja tuntui, että näyttelijät olivat useamman kuukauden kestäneen tauon aikana alitajuntaisesti kypsyttäneet hahmoja ja syksyllä harjoituksissa näkyi hioutuneemmat versiot jokaisesta roolihahmosta.

Ilman vastoinkäymisiä ei tämä esitys syntynyt. Jouduimme valitettavasti muun muassa vaihtamaan syksyllä esitystilan paljon pienempään saliin ja jouduimme yhden näyttelijän estymisen vuoksi roolittamaan yhden roolin uusiksi. Kuitenkin kaikesta olemme selvinneet. Kantavana voimana on ollut koko porukan kyky joustaa ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

Toden totta, en keväällä 2020 tiennyt puoliakaan siitä, mihin hommaan olin silloin tarttumassa. Kuitenkin nyt kaiken ollessa loppusuoralla olen hyvinkin onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen ollut matkassa ohjaajana tässä produktiossa. Jos olisin saanut päättää, millaisissa olosuhteissa olisin halunnut ohjata elämäni toisen täyspitkän näytelmän, en olisi valinnut näitä puitteita. Onni onnettomuudessa, että tämä ei ollut esikoisohjaukseni. Tämä on ollut rankka vuosi itse kullekin ja tämä produktion työryhmän yksilöt ovat joutuneet kokemaan paljon omissa elämissään. Kuitenkin jokin yhteinen intohimo teatteria kohtaan on kannatellut meidät ensi-iltaan saakka. Olen oppinut ohjaajana ja ihmisenä paljon asioita itsestäni tämän produktion edetessä ja olen erittäin onnellinen, että kaikkien vastoinkäymisten jälkeen Ruumis -näytelmä pääsee parrasvaloihin!"

Ruumis oli ensi-illassa launtaina 3.10.2020 ja esityksiä on vielä torstaina 8.10.2020 (Loppuunmyyty), perjantaina 9.10.2020 ja lauantaina 10.10.2020.

Pieni logo

Ruumis vielä tämän viikon torstaina 8.10 (LOPPUUN VARATTU), perjantaina 9.10 ja lauantaina 10.10 esityksissä.

Voit varata lippusi sähköpostista kuopionylioppilasteatteri@gmail.com tai tekstiviestillä 044 - 576 8416

Ja muista seurata Kuopion ylioppilasteatteria somessa!

Facebook // https://fi-fi.facebook.com/kuopionylioppilasteatteri/

Instagram // www.instagram.com/kuopionylioppilasteatteri/

Sekä tietenkin täällä blogissa!

Jos teatterin tekeminen alkoi kiinnostaa niin syysrekryt ovat lokakuussa. Käy vilkaisemassa facebookin puolelta ilmoittautuminen sekä päivämäärät ja ajat rekryyn. Tai lukaise ne alla olevasta linkistä https://www.kuopionylioppilasteatteri.net/2020/09/18/kuopion-ylioppilasteatterin-starttiviikko-2020-syksy/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *